Naučite se razvozlati svoj svet

Mednarodni mesec šolskih knjižnic – oktober 2016

Mesec oktober je Mednarodno združenje šolskih knjižničarjev razglasilo za mednarodni mesec šolskih knjižnic in v knjižnici Šolskega centra Celje smo se odločili, da ta mesec še bolj posvetimo promociji šolske knjižnice.

V okviru letošnjega gesla Naučite se razvozlati svoj svet smo v obeh oddelkih knjižnice Šolskega centra Celje pripravili knjižne razstave in prireditve. Knjižna razstava Izberi me in postani moj novi lastnik je v knjižnico Lava privabila številne dijake in dijakinje. Izbirali so si knjige, ki smo jih v knjižnici prejeli kot dar ali pa jih v knjižnici ne potrebujemo več ter postali njihovi novi lastniki.

V petek, 21. oktobra 2016, smo v knjižnici Lava pripravili še razstavo z naslovom Dragocenosti knjižnice Šolskega centra Celje, kjer smo dijakom predstavili knjižno gradivo, na katero smo zelo ponosni. Na predstavitev smo povabili dijake E1A razreda in jim pokazali ter predstavili prestižno in unikatno ročno vezano monografijo o Leonardu da Vinciju, prestižno izdajo prvega celovitega prevoda Slave vojvodine Kranjske, najsodobnejši slovenski prevod Biblije z razkošnimi ilustracijami ter faksimile Brižinskih spomenikov, Stiških rokopisov, Dalmatinove Biblije … in še mnogo drugih dragocenih izvodov. Ob teh smo poskusili razvozlati tudi marsikatero skrivnost in zanimivost iz življenja Leonarda da Vincija, Janeza Vajkarda Valvasorja, Jurija Dalmatina in Primoža Trubarja.

V knjižnici Glazija je bila na ogled razstava Hieroglifi, ki so jih dijaki 1. letnikov SŠSDL spoznavali, »razvozlavali« in poustvarjali pri pouku umetnosti, pod mentorstvom prof. Hane Grubelnik. Po ogledu razstave so dijaki skupaj s profesorico pripravili še druženje z naslovom »Razvozlajmo skupaj«, kjer so skupinsko reševali uganke, logične probleme in se seznanjali z literaturo, s pomočjo katere lahko »razvozlavajo« svoje probleme, s katerimi se srečujejo v mladostniškem obdobju.

Dogajanje ob mednarodnem mescu šolskih knjižnic smo v knjižnici Lava zaokrožili z mednarodnim projektom Čitanjem se zbližavamo, kjer so dijaki Gimnazije Lava celo dopoldne v knjižnici gostili dijake V. gimnazije iz Zagreba. Pogovarjali so se o romanu Hotel Zagorje hrvaške avtorice Ivane Simić Bodrožič.

Nazaj